Cada any faig algun curs o taller basat en l’autoconeixement, ja que considero necessària la formació contínua en el meu sector professional, i en qualsevol sector professional, per a anar adquirint nous coneixements, recursos o estratègies per a acompanyar als meus clients. Continuar cuidant-me per a cuidar i acompanyar.
Enguany he viscut una experiència en constel·lacions familiars, una formació de tan sols un parell de caps de setmanes, i tot i que el temps invertit ha estat poc la satisfacció obtinguda ha estat enorme.
El primer sistema del qual formem part és el sistema familiar, i és en aquest on vam aprendre, i en el qual continuem aprenent, a relacionar-nos amb nosaltres mateixos i amb els altres. Al llarg de la nostra vida anem formant part d’altres sistemes, el grup d’amics, els companys de l’escola o de la feina, etc., però és en el sistema familiar on es produeixen les ferides més doloroses i la a vegada on s’obren les oportunitats per a sanar-les.
Anem a jugar amb les metàfores, imagina que un sistema familiar és un bosc.
Habitualment els boscos estan formats per dos tipus d’arbres, segons si tenen fulla perenne o no. És a dir hi ha arbres que en una època de l’any deixen anar les seves fulles perquè en el seu lloc rebrotin unes altres, i hi ha uns altres arbres que mantenen la seva forma, els que no deixen anar les seves fulles per res del món, són aquells que passi el que passi es mantenen immutables.
En un bosc la vegetació predominant són els arbres, però també trobem diferents plantes de menor grandària que es desenvolupen sota els arbres. Al conjunt d’aquestes plantes es denomina sotabosc. Si el bosc està situat en una zona humida en ell trobarem una gran varietat i quantitat de plantes. Si, per contra, el bosc està situat en una zona muntanyenca o seca en ell trobarem poca quantitat de plantes.
Obro un parèntesi, els filòsofs presocràtics es van interessar per l’univers i la naturalesa, van crear la teoria dels 4 elements (aigua, terra, aire i foc). L’aigua és l’element que representa el femení, la vinculació emocional, l’adaptació, la transformació. Tanco parèntesis.
En alguns boscos mai, o molt poc, ha intervingut la mà de l’home, són els boscos denominats naturals. I altres boscos han estat creats per l’ésser humà, i a més estan en constant manipulació per part d’aquest, són els que denominem boscos artificials.
Igual que en una família en un bosc trobem arbres de diferents edats, uns més ancians i altres més joves. Els arbres més grans i ancians són coneguts com els savis, i són els pilars del bosc. Les seves arrels són gruixudes, profundes i estan molt arrelades i s’estenen com a braços cap als arbres més joves i febles, oferint-los suport constant.
A través d’aquesta xarxa subterrània, els arbres més ancians guien als arbres més joves en el seu creixement.
Els arbres més joves admiren als més ancians, i per ells són models de referència.
Gràcies a les arrels els arbres es nodreixen i es recolzen els uns amb els altres. Totes les arrels estan connectades i juntes formen un sistema, és per això que quan un arbre emmalalteix també emmalalteix el sistema, tot el bosc.
Per les arrels es van traspassant les càrregues emocionals, d’una generació a un altre sense que nosaltres moltes vegades siguem conscients d’aquest fet.
Prendre consciència d’aquesta connexió, i com és aquesta connexió, si és una vinculació harmònica i sana o pel contrari és tòxica, ens ajuda a millorar el nostre benestar físic, mental i emocional.
El que rebutgem ens encadena el que acceptem ens fa lliures.
Per viure una vida plena abraça amb el cor el teu bosc.
“Tot arbre bo dona fruits bons, i l’arbre fent mal dona fruits dolents. Un arbre bo no pot donar fruits dolents, ni un arbre dolent, donar fruits bons. Tot arbre que no dona bon fruit és tallat i tirat al foc” Mateu 7, 15-20
Preguntes per a la reflexió:
- Quins arbres predominen en el teu bosc? De fulla perenne o fulla caduca?
- El teu bosc és humit o sec? Com et vincules?
- Hi ha algun secret o conflicte amagat?
“Soc llavor de canvi”